Statushouder moet bij vader blijven wonen

Urk 7 juni 2017
Een gevluchte Syrische student, die niet met zijn vader in één woning op Urk wil wonen, krijgt geen hulp van de rechtbank. De man wilde het besluit van de gemeente Urk om hem bij zijn ouders onder te brengen terug laten draaien. Maar de bestuursrechter zegt dat hij daarvoor niet bij de rechtbank moet zijn, maar bij het COA. 
 
Met grote tegenzin
De Syriër moest dit voorjaar van het COA op Urk gaan wonen. De gemeente stuurde hem vervolgens een brief waarin stond dat de student bij zijn ouders moest intrekken. Hij deed dat in april met grote tegenzin, want hij kan niet met zijn vader door één deur. Bovendien wil de man het liefst in Utrecht wonen om daar zijn oude studie tandheelkunde op te pakken.
 
Bezwaar 
De zoon tekende bij de gemeente Urk bezwaar aan en vroeg de rechter in een voorlopige voorziening om het besluit alvast terug te draaien. Maar volgens de bestuursrechter is de brief alleen een mededeling en geen besluit waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Volgens haar moet het COA beoordelen of er sprake is van passende woonruimte.

Verkeerde adres
Ook de gemeente Urk stelde tijdens de rechtszaak dat de man bij hen aan aan het verkeerde adres is en toch echt bij het COA moet zijn als hij het niet eens is met een toegewezen gemeente of woning.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer