Minister: 'VOC-dag wilde niemand kwetsen'

Lelystad 8 juni 2017
De Bataviawerf in Lelystad heeft geen enkele intentie gehad om groepen mensen te kwetsen met het organiseren van de VOC-dag, afgelopen 14 mei. Dat antwoordt minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op vragen van het Kamerlid Kuzu van de partij Denk.

Kuzu vroeg de minister of zij heeft beseft dat de VOC-dag voor ophef zorgt, omdat de VOC is verbonden met de zwarte bladzijden van slavernij in onze geschiedenis. Volgens de minister heeft de Bataviawerf tijdens de VOC-dag met een lezing aan vele facetten van de handelscompagnie aandacht besteed, waaronder slavernij.

Directeur Hans Maris van de Bataviawerf bevestigt aan Omroep Flevoland dat hij in de weken voorafgaande aan de VOC-dag een gesprek heeft gehad met een actiegroep tegen kolonialisme, die kritisch was over het evenement.
Maris zegt dat hij de actiegroep duidelijk heeft gemaakt dat de Bataviawerf geen VOC-museum is, maar een scheepswerf met aandacht voor deze periode van de geschiedenis. Daarbij gaat de werf het onderwerp slavernij niet uit de weg. Volgens Maris was het een goed gesprek en zijn er tijdens de VOC-dag zelf geen demonstraties geweest.


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer