Ex-werknemers Zorggroep eisen ontslagvergoeding

Flevoland 8 juni 2017
Zo'n 120 ex-medewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) eisten donderdag bij de rechtbank in Zwolle een ontslagvergoeding. Vakbond FNV stond 99 medewerkers bij in het proces tegen hun oude werkgever. De rechter stelde nog niet eerder zo'n goed gevulde rechtszaal te hebben gehad. Zo'n vijftig ex-medewerkers zaten op de publieke tribune.

De zorginstelling die werkzaam is in onder meer Noordoostpolder en Urk kondigde begin vorig jaar aan te stoppen met het bieden van hulp in de huishouding. ZONL zag zich tot een reorganisatie genoodzaakt. Er kwam minder geld binnen omdat er door gemeenten minder zorg werd ingekocht. Ruim tweehonderd thuishulpen verloren hierdoor hun baan.

Wel of geen recht op een ontslagvergoeding?
Werknemers die minimaal twee jaar in dienst zijn en worden ontslagen, hebben recht op een zogeheten transitievergoeding. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing om makkelijker aan een andere baan te komen. 

Omdat een groot deel van de ontslagen medewerkers per januari van dit jaar aan het werk is gegaan bij PGVZ meent Zorggroep Oude en Nieuwe Land dat er sprake is van 'overgang van onderneming'. De werknemers hebben hun werk, arbeidsvoorwaarden en cliënten behouden, zo stelt ZONL. Hierdoor zou de zorginstelling geen transitievergoeding hoeven te betalen.

Volgens de medewerkers is dit onjuist. Zij stellen dat zij waren ontslagen voordat duidelijk was of zij bij de nieuwe zorgaanbieder aan de slag konden. Zij moesten voor hun baan ook bij PGVZ solliciteren. Bovendien was het niet altijd mogelijk om evenveel uren te blijven werken. De bedragen die de werknemers menen tegoed te hebben variëren van enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s.

De rechtbank doet over een paar weken uitspraak.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer