advertentie

Verdeeldheid over nieuwe stadswijk Floriade

Almere 8 juni 2017
De politiek in Almere is het niet eens over de vraag hoe de nieuwe stadswijk Floriade eruit moet gaan zien. De wijk zal na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 aan de zuidoever van het Weerwater worden aangelegd. De Floriadewijk moet onderdak gaan bieden aan honderden Almeerders.

Om ook de minder kapitaalkrachtige inwoners kans te bieden op een woning, wil het college van b en w dat 30 procent van de huizen uit sociale woningbouw bestaat. De VVD en de PVV willen dat principe loslaten, omdat ze vrezen dat de wijk dan niet van de grond komt. Voor ontwikkelaars zou zo'n opzet financieel niet interessant zijn, zo denken de partijen.

Ook bij het autoluw maken van de wijk zetten de fracties vraagtekens. Verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema vindt beide uitgangspunten wel belangrijk en wil eraan vasthouden.

Plan voor Floriadewijk is nog niet definitief
De gemeenteraad neemt in het najaar, als er een ontwikkelplan ligt, een definitieve beslissing over de nieuwe stadswijk. Dan moet ook duidelijk zijn hoeveel geld de bouw van de wijk de gemeente gaat kosten en welke marktpartijen het gebied mede willen ontwikkelen. Volgens de wethouder hebben verschillende partijen al interesse getoond.

Dat betekent dat de uitgangspunten die nu in de de gebiedsvisie staan nog kunnen worden aangepast. Zo moet nog worden uitgewerkt hoe de stadswijk het beste autoluw gemaakt kan worden, welke geluidswerende maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat het geluid vanaf de A6 niet te veel in de wijk doordringt en hoe het beheer in de groene stadswijk geregeld moet gaan worden.  

Ook het woningbouwprogramma inclusief het percentage sociale woningbouw kan nog wijzigen. Vooralsnog wordt uitgegaan van 600 woningen: 420 huizen komen op het vaste land en circa 180 woningen op het Weerwatereiland. Ook komen er 60 waterwoningen. Hoogbouw blijft beperkt tot drie plekken: op het vaste land bij de A6, op het centrale plein en in de noordwestelijke hoek van het gebied nabij Utopia.. 

In 2027 wonen er naar verwachting van de gemeente 1200 mensen in de wijk en werken er 2000 mensen. Er komen een centraal plein, een boulevard en een markthal.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer