advertentie

Raad Van State buigt zich over verplaatsing Boni

Urk 12 juni 2017
De gemeente Urk heeft met het plan om de Boni-supermarkt te verplaatsen mogelijk tegen haar eigen beleid gehandeld. Dat bleek maandag bij de Raad van State in Den Haag. De rechtszaak is onder meer aangespannen door de supermarkten in winkelcentrum Urkerhard.

Boni wordt te groot in centrum
Bij de Raad van State werd tijdens de rechtszaak over het Boni-plan een groot aantal kritische vragen gesteld aan de gemeentewoordvoerders. Urk werkt mee aan het verplaatsen van de huidige Boni in het centrum naar bedrijventerrein Lemsterhoek. Belangrijkste reden voor de verplaatsing is dat er aan Het Klif nauwelijks nog ruimte is voor het laden en lossen van vrachtwagens en de opslag van levensmiddelen. Omwonenden klagen daar flink over, zei een gemeentewoordvoerder. De raad keurde de verhuizing al in februari 2016 goed.

Urkerhard ligt dwars
Tijdens de rechtszaak benadrukten de Urker woordvoerders dat de nieuwe Boni-supermarkt prima past in het beleid om Lemsterhoek te veranderen. Het industrieterrein moet een gebied worden waar gewoond en gewerkt wordt, maar waar ook winkels zijn. De tegenstanders geloven daar niet in. Volgens een woordvoerder van Winkelcentrum Urkerhard hebben zich er net drie nieuwe visbedrijven gevestigd. Een supermarkt past daar absoluut niet, omdat de Boni ook heel veel verkeer zou aantrekken, zo zeggen de winkeliers van Urkerhard. 

Struikelblok
Het grootste struikelblok lijkt het gemeentelijke detailhandelsbeleid. Die staat toe dat te hard groeiende winkels in het centrum verplaatst mogen worden naar bijvoorbeeld Lemsterhoek. Maar dat geldt mogelijk alleen voor winkels die niet in woonwijken of winkelcentra geplaatst kunnen worden, zoals bouwmarkten. Volgens de raadsvrouw van Urkerhard is een supermarkt uitgerekend wel een winkel die in een woonwijk en winkelcentrum past. 

Te veel supermarkten?
Verder vinden de andere supermarkten, AH en Jumbo voorop, dat er met de nieuwe Boni op bedrijventerrein Lemsterhoek te veel supermarkten op Urk komen. De nieuwe Boni wordt 1100 vierkante meter groot. De Jumbo in Urkerhard is net begin dit jaar uitgebreid en telt intussen ruim 1600 vierkante meter winkelvloeroppervlak. Bovendien mag er in het oude pand van Boni aan Het Klif ook weer een supermarkt komen, ook al noemt de gemeente dat een versmarkt.

De raadsman van Urk wees er op dat de gemeente intussen onderscheid maakt tussen vers- en supermarkten. Aan Het Klif zal er echt geen volwaardige super terugkomen, maar een kleine super, zoals een AH To Go of een versmarkt, zei de Urker raadsman. De Raad van State gaat de komende weken uitzoeken of het plan om de Boni te verplaatsen toegestaan is.

Op Urk is al een paar jaar veel gedoe over de supermarktbranche. Zo waren ondernemers niet te spreken over de uitbreiding van de Jumbo in winkelcentrum Urkerhard. Er werd zelfs opgeroepen tot een boycot. Ook besloot de raad tijdens een geheime vergadering in 2015 dat supermarkten niet groter mochten worden dan 1200 vierkante meter. De Jumbo had net daarvoor de uitbreiding ingediend.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer