advertentie

Volggroep Floriade mist financiële transparantie

Almere 12 juni 2017
Het college van burgemeester en wethouders van Almere communiceert niet helder over de extra miljoenen die worden gevraagd voor de organisatie van de Floriade. Dat stelt de volggroep Floriade, een groep raadsleden die de ontwikkelingen kritisch volgt.

Het college van B en W stelt dat er op het stadhuis een grotere, zelfstandige programmaorganisatie moet komen om de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 en de bouw van de groene stadswijk na het evenement tot een succes te maken. Om dit mogelijk te maken gaan ambtenaren die vanuit andere afdelingen al ondersteuning geven aan de Floriade voor de nieuwe organisatie werken. Ook worden hun werkbudgetten van 7,2 miljoen euro overgeheveld naar deze nieuwe organisatie. Daar bovenop wordt de gemeenteraad om 4,4 miljoen euro extra gevraagd.

Verborgen kosten?
De gemeenteraad heeft voor het evenement 10 miljoen euro uitgetrokken. Volgens voorzitter Jessica Kips van de volggroep is niet eerder gecommuniceerd dat er daarnaast voor 7,2 miljoen euro, verspreid over verschillende afdelingen op het stadhuis, aan de Floriade wordt uitgegeven. "Daarin is het college niet transparant geweest. De raad heeft hier wel verschillende keren om gevraagd", aldus Kips. 

Ook vraagt zij zich af of er werkzaamheden op andere afdelingen blijven liggen als ambtenaren overgeheveld worden naar de nieuwe Floriade-organisatie.

Zwemt de gemeenteraad in een fuik?
Het college wijst er in het raadsvoorstel op dat er mogelijk nog eens extra investeringen nodig zijn voor de terreininrichting en gebiedsontwikkeling. Volgend jaar moet er meer duidelijkheid zijn over hoeveel andere overheden exact bijdragen en de mogelijke extra kosten voor geluidswerende maatregelen. 

Kips heeft vooralsnog niet het idee dat de gemeenteraad in een fuik zwemt, waarbij de raad om steeds meer geld wordt gevraagd en er eigenlijk geen weg meer terug is. "Daarom is er ook een volggroep ingesteld, om de raad scherp te houden. Het is een politieke afweging of de raad extra budget vrij maakt of niet."

De gemeenteraad praat donderdag op de politieke markt over dit onderwerp.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer