advertentie

Hij komt er aan: Hollandse Nieuwe!

Almere 13 juni 2017
Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat vandaag in Scheveningen weer traditioneel onder de hamer. De veiling betekent de start van het nieuwe haringseizoen. Maar De Volendammer Visboer in Almere heeft de Hollandse Nieuwe al. "Ik mag hem nog niet verkopen, maar trouwe klanten laat ik alvast proeven", vertelt visboer Jan Bootsman.  

Het gaat om de eerste jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

"Deze vis wordt voornamelijk bij Denemarken of Noorwegen gevangen", vertelt Bootsman, die eerder al eerste werd in de KibbelingCup. De haring wordt ook in Denemarken of Noorwegen verwerkt, dus eigenlijk is 'Noorse Nieuwe' misschien een betere naam, maar daar wil Bootsman niets van weten: "Dat heeft puur een praktische reden. Ze kunnen daar sneller de vis verwerken en kan ie dus verser worden aangeleverd in Nederland. Hij is gevangen door een Nederlands schip met overwegend Nederlandse bemanning. Hollandse Nieuwe dus."

En hoe de vis smaakt? Dat kan iedereen zelf bepalen, want vanaf morgen mag de Hollandse Nieuwe overal verkocht worden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer