advertentie

'Te weinig politie op het platteland'

Flevoland 13 juni 2017
Aanrijtijden te lang en te weinig of geen aanwezigheid
De commissarissen van de Koning in het hele land vinden dat het platteland 'politieloos' is geworden. Dat staat in het rapport 'Vanaf de zijlijn bekeken'. De commissarissen constateren dat in veel gebieden de aanrijtijden te lang zijn en dat er weinig of geen aanwezigheid en toezicht van de politie is. Ook is er te weinig politie te water.

Het rapport is gemaakt om de komst van de nationale politie te evalueren. Een andere conclusie is dat de landelijke politie alleen maar gefocust is op de Randstad. Dat komt doordat de bazen en managers allemaal uit de grote steden komen. De Commissarissen constateren ook dat er een verschuiving is van de criminaliteit van de grote stad naar het platteland.

Platteland Flevoland ook crimineler
Het platteland van Flevoland, met name dat van de Noordoostpolder, wordt volgens Commissaris van de Koning Leen Verbeek ook steeds crimineler. Zo groeit het aantal hennepplantages en is er steeds meer zwart geld in omloop, waarvan de herkomst onduidelijk is. Als voorbeeld noemt hij de Urker kotter met kilo's cocaine aan boord.

Oplossingen
De commissarissen vinden dat er een herverdeling moet komen van de agenten: meer van de stad naar het platteland. Ook moet rol van de burgemeester groter worden. Als die vindt dat er ergens capaciteit naar toe moet, dan moet dat ook gebeuren. Nu beslist de politie veelal waar agenten worden ingezet. Ook zou een wethouder belast moeten worden met veiligheidsonderwerpen.
De gemeenten schakelen ook steeds vaker de nieuwe 'gemeentepolitie' in om de veiligheid tijdens bijvoorbeeld evenementen te waarborgen. Dat zijn beveiligers en BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaren). Die zouden ook meer wettelijke vastgelegde bevoegdheden moeten krijgen.

bijlagen:

© omroep flevolandsitemap | disclaimer