advertentie

Wisselende reacties op extra kosten Floriade

Almere 13 juni 2017
De SP en de PVV zijn woedend
De politieke partijen in de Almeerse gemeenteraad reageren wisselend op de extra miljoenen die burgemeester en wethouders vragen voor de Floriade.

Het college van B en W stelt dat er op het stadhuis een grotere, zelfstandige groep ambtenaren moet komen om de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 en de bouw van de groene stadswijk na het evenement tot een succes te maken. Om dit mogelijk te maken gaan ambtenaren die vanuit andere afdelingen al ondersteuning geven aan de Floriade voor de nieuwe organisatie werken. Ook worden hun werkbudgetten van 7,2 miljoen euro overgeheveld naar deze nieuwe organisatie. Daar bovenop wordt de gemeenteraad om 4,4 miljoen euro extra gevraagd.

Oppositiepartijen tegen extra uitgaven
Vooral oppositiepartijen zijn boos. Volgens SP-raadslid Ans DeSumma is de gemeenteraad jarenlang beloofd dat de gemeente niet meer dan 10 miljoen euro zou bijdragen aan de wereldtuinbouwtentoonstelling, maar is het nu 21,6 miljoen euro geworden.

De PVV, die tegen de Floriade is, is niet verbaasd over de extra kosten. Volgens raadslid Toon van Dijk heeft de PVV meerdere malen gewaarschuwd dat het evenement veel geld gaat kosten. Ook GroenLinks vindt dat het college van B en W erg veel geld vraagt voor de Floriade.

Collegepartijen kritisch maar positief
Collegepartij PvdA vindt het jammer dat extra geld nodig is voor het evenement, maar de partij is positief gestemd. Volgens John van der Pauw houdt Almere er in ieder geval een mooie stadswijk aan over. Hij sluit extra inkomsten niet uit.

Ook D66 vindt het jammer dat er extra geld bij moet maar volgens Jan Lems van deze partij is het noodzakelijk dat er een stevig organisatie binnen het stadhuis komt die in staat is zaken in goede banen te leiden.

De VVD stelt dat het onvermijdelijk is dat er meer geld nodig is. Volgens raadslid Miranda Joziasse komt dat deels door de fouten die zijn gemaakt binnen de gemeentelijke organisatie. Joziasse doelt onder meer op de fouten bij de onteigeningsprocedure van camping Waterhout. De VVD heeft wel vragen over hoe de extra miljoenen zijn berekend.

Leefbaar Almere vindt het te vroeg om een oordeel te vellen. Volgens Marco de Kat hangen het evenement en de realisatie van de toekomstige stadswijk sterk met elkaar samen. Als de nieuwe woonwijk een succes wordt, dan zijn de extra kosten acceptabel. 

De gemeenteraad praat donderdag over dit onderwerp tijdens de Politieke Markt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer