Noordzeevissers vangen oude vliegtuigbom

URK • Do 15 juni 2017 | 12:37 • Donderdag 15 juni 2017 | 12:37
De bemanning van een Urker kotter heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Noordzee een oude vliegtuigbom opgevist. Het gaat vermoedelijk om een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Het projectiel belandde in de netten van de kotter PD-43 van de Ekofish Group.

Volgens Louwe de Boer van de Ekofish Group heeft de bemanning de vondst volgens procedure gemeld bij de Kustwacht. "Daarna hebben ze hem zo zachtjes mogelijk weer op de bodem van de zee laten zakken. Ik denk dat de jongens de bom hebben gemarkeerd, zodat hij gemakkelijk weer gevonden kan worden om hem onschadelijk te maken.''

Omdat de bom in het Britse deel van de Noordzee lag, zal het Britse leger zorgen voor de ontmanteling. Dat is tussen landen zo afgesproken. De Urkers hebben collega's die in de omgeving aan het vissen zijn op de hoogte gesteld van de vondst. Zo wordt voorkomen dat de bom nog een tweede keer in een net belandt.

Volgens De Boer wordt er wel eens vaker een bom opgevist door een kotter, maar komt dit gelukkig niet vaak voor. "Ik ben dankbaar dat er verder niks gebeurd is. Er is een foto van de bom die in de touwen hangt. Twee van de vier mannen op die foto, zijn mijn eigen zoons. Je moet er niet aan denken dat zoiets misgaat. Ik denk dat dit een 250-ponder is. Als zo'n bom ontploft, is er van de kotter niks meer over.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel