Boze bewoners tijdens bijeenkomst over asbestdaken

Lelystad 15 juni 2017
Veel boosheid onder bewoners van wijk de Haf in Lelystad tijdens een informatiebijeenkomst over de asbestdaken donderdagavond. De daken moeten van de overheid voor 2024 vervangen worden in verband met de volksgezondheid.

Oneerlijk behandeld
Veel bewoners voelen zich oneerlijk behandeld omdat ze zelf opdraaien voor de kosten van het verwijderen van het asbest. Dat het project ook nog eens vertraagd wordt door broedende mussen en parende vleermuizen is voor veel bewoners de druppel.

Natuur voor mens
"Het lijkt wel alsof de mussen en de vleermuizen belangrijker zijn dan onze gezondheid", legt een bewoner uit. Ze begrijpen niet dat er zo veel moeite wordt gedaan voor de natuur terwijl zij in een huis met asbest wonen die volgens de overheid gevaarlijk is.

Tijdschema
De aannemer probeerde zo goed en zo kwaad als het ging de bewoners mee te nemen in een tijdschema dat voor iedereen acceptabel is. Het wachten is op de ontheffing van de gemeente. Die komt pas na onderzoek van natuurdeskundigen.

Plan van aanpak
Er worden extra vogelhuisjes geplaatst om de mussen een andere plek te geven en de huizen waar vleermuizen zitten, worden pas aangepakt als het paarseizoen voorbij is. Volgens de aannemer zal dat ergens rond 20 september zijn. De asbestsanering van de 77 huizen moet voor 6 december klaar zijn.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer