Flevoziekenhuis krijgt niet alles vergoed

Almere 19 juni 2017
Het Flevoziekenhuis in Almere moet dit jaar mogelijk opnieuw behandelingen uit eigen zak betalen, omdat zorgverzekeraars ze niet vergoeden. Patiënten merken hier niets van, maar het ziekenhuis riskeert een tegenvaller.

In 2015 moest het ziekenhuis ook al anderhalf miljoen euro zelf ophoesten, omdat het meer behandelingen uitvoerde dan met verzekeraars was afgesproken. Vorig jaar werden alle behandelingen wel vergoed, maar bestuursvoorzitter Anita Arts ziet dat het 'plafond' dit jaar opnieuw in zicht komt. Verzekeraars zijn kritisch op de kosten, nadat ze vorig jaar verlies hebben geleden. 
Zodra het Flevoziekenhuis merkt dat de grens in zicht komt, zal het met de verzekeraars om tafel gaan over de vergoedingen. In geen geval worden patiënten onbehandeld naar huis gestuurd, zo verzekert Arts.

Concurrentie
Een andere probleem waar het ziekenhuis tegenaan loopt is de toenemende concurrentie in de regio Almere-Amsterdam om gespecialiseerde verpleegkundigen. Door de vergrijzing van eigen personeel en de overstap van mensen naar wijkteams en verpleeghuizen dreigt een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen bij onder meer de intensive care, spoedeisende hulp en operatie-assistenten. 
Het Almeerse ziekenhuis probeert dit tekort op te lossen door op korte termijn nieuw personeel te werven. Op middellange termijn moet het probleem worden opgelost door eigen personeel intern hoger op te leiden. Hierbij wordt samengewerkt met de Hogeschool Windesheim.

Operatiekamers
Over vorig jaar heeft het Flevoziekenhuis een positief resultaat geboekt van 2,9 miljoen euro. Door het gebruik van duurdere medicijnen en hogere personeelskosten lagen de bedrijfslasten 7 miljoen euro hoger dan het jaar daarvoor.
De komende vijf jaar investeert het ziekenhuis 50 miljoen euro in onder meer een nieuw complex van operatiekamers. Dat wordt voor eind 2018 gebouwd op het binnenterrein van het ziekenhuis en is nodig om aan de nieuwste eisen in inzichten te voldoen.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer