Vuurwerkbranche: "Politie niet deskundig"

Dronten 19 juni 2017
De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) uit Dronten heeft geen goed woord over voor het idee van de politie om knalvuurwerk te verbieden. "De politie is niet deskundig op dit gebied en dat blijkt ook nu weer. Bovendien knalt siervuurwerk ook, want je hebt die knal nodig om de sterren te verspreiden", aldus woordvoerder Leo Groeneveld.

Tijdens een bijeenkomst over veilig werken tijdens de jaarwisseling werd een rapport gepresenteerd waaruit blijkt dat de explosiviteit van illegaal vuurwerk flink is toegenomen. De politie wil daarom al het knalvuurwerk en vuurpijlen verbieden. De explosies zijn zo hevig dat ze door ME-schilden, veiligheidsvesten en -schoenen gaan. 

Volgens de BPN gaat het alleen om illegaal vuurwerk dat zwaarder wordt. Woordvoerder Leo Groeneveld: "Een cobra is te vergelijken met een struisvogel. En de gewone rotjes zijn een soort musjes. En als je last hebt van struisvogels ga je toch niet ook de mussen verbieden?"

Beter zou het volgens BPN zijn om harder in te zetten op het controleren van zwaar vuurwerk en betere handhaving. "De branche werkt zelf ook mee aan de veiligheid. Zo ligt er nu een voorstel bij het ministerie om single shots voortaan te verbieden. Dat is een enkele lichtkogel die ontploft in de lucht. Eerder hebben we samen al besloten tot een verbod op Romeinse kaarsen en babypijltjes."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer