Vrijspraak voor verwarde man die met Amalia wilde trouwen

LELYSTAD • Wo 21 juni 2017 | 15:18 • Woensdag 21 juni 2017 | 15:18
De 35-jarige man uit Lelystad die op Nieuwjaarsdag in verwarde toestand werd opgepakt werd in de tuin van koning Willem-Alexander is door de rechtbank vrijgesproken. Bij zijn aanhouding verklaarde de man onder meer dat hij met prinses Amalia wilde trouwen.
De rechtbank erkende dat de man verward was en vreemde dingen zei, maar vond het niet genoeg om hem te veroordelen voor bedreiging.

Opgepakt bij huis koninklijke familie
Op nieuwjaarsdag spraken twee beveiligers van de Koninklijke Marechaussee de man aan in de buurt van de toegangspoort van de woning van de koninklijke familie. Hij had een blikje bier in zijn ene hand en een rijbewijs in zijn andere. De man zei dat hij prinses Amalia zijn vrouw wilde maken en dat hij een bordje spaghetti Bolognese met de familie wilde eten.

Vervolgens zei hij: “Waarom liggen er geen mijnbommen en voetsensoren op het pad? Ik kon gewoon over het pad lopen, dat is gevaarlijk. Als ik een bomgordel om zou hebben, dan had ik al veel kunnen beschadigen. Ik had jullie inmiddels ook met wapens kunnen verwonden. Het duurt altijd veel te lang voordat de politie na een melding ter plaatse komt. Wat had ik allemaal al kunnen doen?”

Geen bedreigingen 
Volgens de rechtbank zijn dit geen bedreigingen, want de man heeft niet gezegd dat hij van plan was een misdrijf te plegen. De Marechaussee heeft daarna goed gehandeld en is in gesprek gebleven met de man. Ook toen is de situatie niet bedreigend geworden. 

Eis OM
Het Openbaar Ministerie had geëist dat de man in een psychiatrische kliniek zou worden opgenomen voor een behandeling. De inwoner van Lelystad heeft aangegeven dat hij zich wel vrijwillig wil laten behandelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel