Nieuw wereldrecord zonneracen bij RDW

Lelystad 21 juni 2017
De Nuna komt na 882 km over de finish
De Nuna komt na 882 km over de finish
Studenten van de TU Delft hebben een nieuw wereldrecord zonneracen gevestigd op de testbaan van de RDW in Lelystad. Zonneracewagen Nuna legde in twaalf uur 882 kilometer af.

Het Delftse studententeam begon om 05.19 uur, zonsopkomst, aan de race. De Nuna moest meer dan 750 kilometer afleggen om een nieuw record te vestigen.

"We hebben een paar meevallers en een paar tegenvallers gehad, die heffen elkaar op. Het weer zit 100 procent mee, maar daar staat tegenover dat we iets meer energie verbruiken dan verwacht. En we hebben een versleten band moeten vervangen'', aldus een woordvoerster van het team.

Praktijktest nieuwe studenten
De race is de eerste serieuze praktijktest voor het nieuwe team van studenten, dat in oktober wereldkampioen hoopt te worden in Australië. De World Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd waarbij de wagen 3000 kilometer door de woestijn moet rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. De wedstrijd duurt een week.

Veel zonne-energie
Woensdag was een goede dag voor zonne-energie. Volgens energiebedijf Eneco is er deze dag in Nederland meer zonne-energie opgewekt dan ooit. Dat komt niet alleen door de vele zonne-uren op de langste dag van het jaar; ook het aantal actieve zonnepanelen is hoger dan ooit. "Alle zonnepanelen samen zijn in staat per uur het piekvermogen van 2400 megawatt te produceren", zegt een woordvoerder van Eneco. "Omdat de zon voortdurend schijnt, leveren de panelen continu dat piekvermogen." 2400 megawatt staat gelijk aan de energie van drie gasgestookte energiecentrales.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer