AP/OPA pleit voor eigen Almeerse munt

Almere 22 juni 2017
Almere zou een eigen munt moeten krijgen, die dan náást de euro gebruikt kan worden. Met dat plan komt de eenmansfractie AP/OPA in Almere. Het idee is donderdagavond een uur lang besproken op de Politieke Markt. Een aantal deskundigen gaf tekst en uitleg over de mogelijkheden. Overigens is het idee niet nieuw. In 2014 kwam OPA ook al me het voorstel om een lokale munt in Almere uit te geven.

Volgens AP/OPA-raadslid Johan de Leeuw zitten er verschillende voordelen aan. Zo kan een eigen munt voordelen hebben als de euro sterk in waarde schommelt. Een eigen munt zou een vast waarde houden.

Ook begrotingstechnisch zijn er volgens De Leeuw voordelen als de nieuwe munt in heel Nederland wordt uitgerold: "Van Europa mag je bijvoorbeeld maar een begrotingstekort van 3% hebben. Als er te veel geld gaat naar Sociale Zaken dan moeten Nederlandse steden bezuinigen. Met een eigen munt worden geen euro’s uitgegeven dus valt het ook niet in de begroting. Nederland blijft dus binnen de begroting en in Almere kunnen we zelf bepalen hoe we ons geld beheren."

Een aantal landen kent inmiddels een parallelle munt, zoals Zwitserland en IJsland. De Leeuw gelooft heilig in het idee, maar of hij binnen de Almeerse politiek ook medestanders weet te vinden is niet duidelijk. Mogelijk wordt er na de zomervakantie verder over gesproken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer