"Almeerse munt moeilijk maar niet onmogelijk"

Almere 23 juni 2017
Het idee van de Almeerse éénmansfractie AP/OPA om een lokale munteenheid in te voeren is 'moeilijk maar niet onmogelijk'. Dat zegt financieel expert Ab Flipse uit Lelystad over het idee. 

Raadslid Johan de Leeuw stelde tijdens de Politieke Markt voor een eigen munt in te voeren omdat er aan de euro teveel nadelen zouden plakken. Volgens Flipse is het idee niet uniek. Verschillende Duitse en Britse steden hebben een eigen munt ingevoerd die parallel aan de euro wordt gebruikt. Het is geen makkelijke klus, zo stelt Flipse, "Elke munt staat of valt met vertrouwen. Als dat afneemt, kan de lokale munt klappen en is iedereen zijn inzet kwijt.

Als het goed gaat, kan de lokale munt goed zijn voor de lokale economie.  Maar het voordeel is dan enkel voor degenen die aan het systeem meedoen. Ondernemers die niet meedoen met de munt kunnen er juist omzet door kwijtraken, aldus Flipse.

Initiatiefnemer de Leeuw wil een eigen munt  invoeren om zo speculatie tegen te gaan en de winsten op leningen via de rente een halt toe te roepen. Zo zouden met een lokale munteenheid renteloze leningen kunnen worden verstrekt. Volgens expert Flipse is het verstrekken van leningen in een eigen munt niet verboden maar het verstandig om dan eerst toestemming daar voor te krijgen van toezichthouder De Nederlandsche  Bank: 'Die zal zeker meekijken' zegt de financieel expert:  'Het is heel verstandig  om te voorkomen dat de centrale bank ingrijpt in je plannen'.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer