Hulp gevraagd bij zoeken naar gezonde essen

Flevoland 26 juni 2017
De Wageningen Universiteit roept de hulp van het publiek in bij het zoeken naar gezonde essen. Deze boomsoort dreigt te verdwijnen door de essentaksterfte.

Nergens in Nederland staan zo veel exemplaren van de es als in Flevoland. Staatsbosbeheer liet vorige maand weten dat zeker 90 procent van de populatie aan de schimmel zal bezwijken.

Veiligstellen
Wageningse experts willen het voortbestaan van de boom veiligstellen door een kweekprogramma met gezonde essen. Die moeten dan niet worden meegenomen in het kapprogramma, en dat is waar de onderzoekers bang voor zijn. Daarom kan iedereen die een een gezonde es weet te staan die vanaf vandaag melden op een website van de Wageningse universiteit.

Resistent
De essentaksterfte is een drama voor het Nederlandse landschap, zegt onderzoeker Arnold van Vliet. Hij schat dat slechts 2 procent van het essenbestand resistent is tegen de schimmelziekte. “Daarom moeten gezonde bomen behouden blijven. Als we niet weten waar ze staan, lopen we het risico dat ze worden gekapt.”

De bedoeling is dat bomen die op het oog gezond zijn met de ziekmaker worden geïnfecteerd. Daarna wordt onderzocht of ze echt tegen de schimmel bestand zijn. Om een sterke selectie te krijgen, willen de onderzoekers uit een zo groot mogelijke poel van gezonde essen kunnen putten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer