"Lelystedelingen aan top van webwinkel in drugs"

Lelystad 28 juni 2017
De Koninklijke Marechaussee heeft vier verdachten uit Lelystad opgepakt in een onderzoek naar een crimineel netwerk dat wereldwijd drugs leverde. De verdachten zijn 22, 22, 23 en 54 jaar oud. Daarnaast zijn nog twee verdachten uit Hilversum en Haarlem opgepakt. Ze worden verdacht van het verkopen van allerlei harddrugs via internet. De pakketten drugs zijn volgens de Marechaussee via legale postdiensten aan de kopers geleverd, alsof het een normale webwinkel betrof. 

Drugslab in Lelystad
Vorige zomer werden in dit onderzoek al vier mannen aangehouden. De nieuwe verdachten zouden de kopstukken zijn van de illegale handel. In Lelystad werden in een woning en bedrijfspand naast tientallen kilo’s drugs ook grote hoeveelheden chemicaliën gevonden. Deze kunnen worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. De chemicaliën moesten door een gespecialiseerd bedrijf worden afgevoerd om te worden vernietigd. 

In totaal zijn bij 11 doorzoekingen van huizen en bedrijfspanden ongeveer 70 kilo amfetamine, XTC, cocaïne, LSD en een vuurwapen gevonden. Daarnaast zijn geldtelmachines, verpakkingsmateriaal, 35.000 euro en 10 voertuigen in beslag genomen. 

Drugs in puzzeldozen
Het onderzoek kwam op gang nadat er vorig jaar door de douane postpakketten met drugs waren onderschept. Als dekmantel werden puzzeldozen gebruikt die wereldwijd werden verstuurd. Dat gebeurde via het dark web, een verborgen deel op het internet. Er zou op deze manier bijna 500 kilo aan harddrugs zijn verstuurd. Betalingen verliepen via bitcoins. 

Inmiddels zijn alle zes verdachten voor de raadkamer verschenen en zitten zij in voorlopige hechtenis.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer