Eis: 2,5 jaar cel voor brandstichting en steekpartij in azc’s

Dronten 29 juni 2017
Een asielzoeker uit Iran heeft voor de rechtbank in Zwolle 2,5 jaar cel tegen zich horen eisen, voor onder meer een steekpartij in het azc in Dronten in april 2016 en een poging tot brandstichting in een opvangcentrum in Schalkhaar, later dat jaar.

In Dronten ging de vluchteling volgens getuigen zonder reden door het lint na fiks gedronken te hebben. Hij zou de boel kort en klein hebben geslagen en een medebewoner hebben gestoken. Het slachtoffer liep een vijf centimeter diepe wond in de borstkas op, het hart was maar net gemist. De politie heeft een waarschuwingsschot moeten lossen om de man in bedwang te krijgen.

Er volgde overplaatsing na overplaatsing, maar telkens gedroeg de asielzoeker zich gewelddadig. In opvangcentra in Drenthe en Groningen was er sprake van vernielingen, bedreigingen en mishandeling. Ten slotte kwam de man terecht in een intensieve opvang in Schalkhaar, bij Deventer. Daar zou hij geprobeerd hebben zijn matras in de brand te steken, waarna hij is gevlucht.

Het lijkt erop dat de man vooral onder invloed van alcohol verandert in 'een gevaarlijke gek', zoals medebewoners hem in die toestand typeren. Bij observatie in het Pieter Baan Centrum komt hij over als een rustige, bedaarde man, zonder aanwijsbare stoornissen. Deskundigen denken dat de man volledig toerekeningsvatbaar is. Overigens heeft de asielzoeker niet mee willen werken aan nader onderzoek.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.  
© omroep flevolandsitemap | disclaimer