TNO: minder zonne-energie bij 14 huizen door bouw Oranje Huis

Almere 29 juni 2017
Bij 14 zonnewoningen in het Europakwartier West in Almere Poort kan meetbaar minder zonne-energie worden opgewekt sinds de komst van het hoge Oranje Huis. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Het onderzoeksbureau werd ingeschakeld na klachten van bewoners van de zonnewoningen aan de Roald Amundsenstraat. Die waren boos omdat hun woningen deels in de schaduw van het regionale blijf-van-m’n-lijf-huis waren komen te staan.

24 euro per jaar
Volgens TNO heeft de woning die het dichtst bij het Oranje Huis staat het meeste last van het gebouw. Via de zonnepanelen op dit huis kan nu per jaar 98 kWh minder worden opgewekt. Omgerekend naar geld komt dat neer op een verlies van ongeveer 24 euro per jaar.

Bij de overige woningen heeft TNO een kleiner effect gemeten. Hier bedroeg het verlies tussen de 9,50 en 0,24 euro per jaar. In overleg met de betrokken bewoners wil de gemeente dit verlies compenseren. Almere doet dat het liefst met duurzame aanpassingen aan de woning. 

Zichtbare opvanglocatie
Het Oranje Huis is een opvangplek voor vrouwen en kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Nieuw is dat het probleem van huiselijk geweld niet langer wordt verstopt op een geheime locatie. Een Oranje Huis is zichtbaar en herkenbaar. 

Omwonenden voelden zich overvallen door de komst van het Oranje Huis en zowel de functie als de hoogte van het pand waren aanleiding tot zorg. Zij mochten donderdag een kijkje nemen in het pand. De cliënten verhuizen in de loop van volgende maand naar het Oranje Huis.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer