Provincie sluit mega-grondruil voor natuurprojecten

FLEVOLAND • Ma 3 juli 2017 | 16:55 • Maandag 3 juli 2017 | 16:55
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een deal gesloten met het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer over de ruil van 450 hectare grond. Staatsbosbeheer en het Flevo-landschap doen afstand van grond die was bedoeld voor de natuurverbinding Oostvaarderswold tussen de Veluwe en de Oostvaardersplassen.
 
Deze verbinding ging niet door en daarom is de provincie nu bezig om nieuwe natuurgebieden te maken in Flevoland. Het project heet dan ook Nieuwe Natuur. De locaties daarvan zijn juist weer voornamelijk in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Door te ruilen kunnen de nieuwe natuurgebieden makkelijker worden aangelegd. 
 
Het gaat om een oppervlakte van bijna 900 voetbalvelden. Volgens de provincie is het een van de grootste grondruilen in de provincie ooit.
 
De provincie kan door de ruil nog dit jaar verder met de ontwikkeling van deze natuurgebieden:
- Eemvallei-Zuid, Almere bij Oosterwold
- Noorderwold-Eemvallei, Almere bij Oosterwold
- Hollandse Hout, Lelystad bij Oostvaardersplassen
- Urkerveld, Urk
- Gouden Randen, Almere bij Pampushout
 
Door de grondruil komt er ook weer ruimte voor de blauwe kiekendief. Door de uitbreiding van Almere en Lelystad Airport was de vogel in de verdrukking gekomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel