Twee miljoen extra voor jeugdhulp

Lelystad 5 juli 2017
De gemeente Lelystad trekt voor dit jaar twee miljoen euro extra uit voor jeugdhulp. Dit extra geld is nodig om het tekort te dekken dat nu al is ontstaan. Het is onzeker of dit ook het bedrag is dat daadwerkelijk nodig is. Het is namelijk een schatting gebaseerd op cijfers van afgelopen jaren en de verwachting van wat er dit jaar nog nodig is. Ook de komende jaren zal er extra geld naar jeugdhulp moeten.

Het tekort op de jeugdhulp is ontstaan doordat er landelijk flink is bezuinigd. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg en dat moet ieder jaar met een kleiner budget gebeuren.

Kritiek op wethouder
Volgens de VVD en D66 in de Lelystadse gemeenteraad doet verantwoordelijk wethouder Elly van Wageningen er niet genoeg aan om binnen het budget te blijven. De partijen noemen dit "onacceptabel" en het getuigt volgens hen van "onvoldoende ambitie en vastberadenheid'' om met gerichte maatregelen de uitgaven voor jeugdhulp binnen de perken te houden.

Hulp aan kinderen belangrijkst
Van Wageningen en andere partijen in de gemeenteraad vinden dat voorop staat dat kinderen die hulp nodig hebben nooit buiten de boot mogen vallen, ook als dit meer geld kost dan daarvoor beschikbaar is. Er werden dinsdagavond tijdens de raadsvergadering dan ook verschillende voorstellen ingediend om de jeugdhulp beter te laten verlopen, zodat er op die manier geld bespaard kan worden.

"VVD vindt geld belangrijker"
De VVD werd door andere fracties verweten geld belangrijker te vinden dan hulp aan kinderen die zorg nodig hebben. De partij gaf uiteindelijk aan de deur niet dicht te willen houden voor deze kinderen, ook als het geld op is. Maar wethouder Van Wageningen moet van de fractie alles op alles zetten om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat er geen geld meer uit reserves gehaald hoeft te worden voor de jeugdhulp. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer