Ryanair: Schiphol moet Lelystad Airport verkopen

Lelystad 6 juli 2017
Ryanair wil dat Schiphol de luchthavens in Lelystad en Eindhoven verkoopt. Topman Michael O'Leary heeft dat donderdagochtend gezegd. Hij wil dat het monopolie van Schiphol wordt doorbroken. O'Leary vindt dat Schiphol KLM beschermt, ten koste van onder meer Ryanair. De maatschappij dient binnen een week een klacht in bij de Nederlandse en Europese mededingingsautoriteiten. 


Bewust vertragen
Ryanair mag veel minder vliegen op Schiphol dan de low-budgetmaatschappij zou willen. De maatschappij wil wel uitwijken naar Lelystad, maar denkt dat Schiphol de opening van de luchthaven in onze provinciehoofdstad bewust vertraagt. Ryanair snapt niets van de beslissing om de opening van Lelystad Airport uit te stellen van 2018 naar 2019. Ook is O'Leary niet te spreken over het aantal toegestane vluchten op de luchthaven. Hij noemde Lelystad Airport opnieuw één grote grap. "Wie ontwerpt een vliegveld dat maar 1 vlucht per uur kan verwerken?". Hij zegt 30 tot 100 vluchten per dag vanaf Lelystad te willen laten vertrekken.

Complottheorie
Wethouder Job Fackeldey van Lelystad zegt in een reactie dat het verhaal van O'Leary thuishoort in de categorie complottheorieën. Volgens Fackeldey heeft de problematiek te maken met de drukte van het luchtruim. Het kost tijd om ruimte voor Lelystad Airport te maken. Pas dan kan er meer worden gevlogen. "Als Ryanair als gevolg van hiervan wegblijft, is dat dan maar zo. Er zijn genoeg andere maatschappijen die interesse hebben in Lelystad Airport", aldus Fackeldey.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer