Bezwaarmakers krijgen gelijk na petitie over begraafplaatsen

Urk 7 juli 2017
Urk behoudt toch het eeuwigdurend grafrecht voor bestaande graven. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Een petitie die door 1.000 Urkers is aangeboden, is daarmee succesvol geweest. Graven die tussen 1 januari 1974 en 28 februari 2017 zijn uitgegeven, krijgen de status 'onbepaalde tijd'. Graven die vanaf 1 maart dit jaar zijn uitgegeven, blijven wel onder het nieuwe begraafbeleid vallen.

Nieuw beleid
Op 1 maart van dit jaar is het grafrecht op Urk gewijzigd. Nabestaanden die een graf langer dan 30 jaar willen beheren, moeten betalen voor een verlenging van het grafrecht. Eerder werden graven niet opnieuw uitgegeven. De gemeenteraad wijzigde het beleid, omdat er ruimtegebruik dreigde en het onderhoud van de begraafplaatsen te duur werd.

Een petitie
Inwoners van het dorp begonnen daarop een petitie. Burgemeester Pieter van Maaren nam deze tijdens een raadsvergadering met tegenzin in ontvangst, omdat het onderwerp niet op de agenda stond. De vergadering werd meerdere malen geschorst, maar uiteindelijk nam Van Maaren de petitie toch aan. 

Geen geld meer en teruggave
De nabestaanden van de graven die de status voor onbepaalde tijd krijgen hoeven geen geld meer te betalen voor een verlenging of reservering van het grafrecht. Als ze dat al wel hebben gedaan wordt het geld teruggestort. 

Een nieuwe grafakte
De nabestaanden die bekend zijn, krijgen een brief met grafakte thuisgestuurd. Als niet duidelijk is wie de rechten heeft, wordt bij het graf een bordje geplaatst met informatie. Familieleden van de overledene kunnen zich dan melden bij de gemeente als rechthebbende en krijgen alsnog de grafakte uitgereikt. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer