Buurtbewoners maaien zelf riet langs sloten

Lelystad 10 juli 2017
Bewoners van Waterwijk en De Landerijen in Lelystad gaan de taluds van sloten zelf maaien. Dit is eigenlijk een taak van het waterschap maar de bewoners willen het riet graag korter hebben dan het nu is. Waterschap Zuiderzeeland juicht het initiatief toe en geeft 13.000 euro voor gereedschap en cursussen.

Werk voor langdurig werklozen
Lelystad is de eerste plek in Flevoland waar bewoners zelf het riet gaan maaien. Volgens Roy Zuiverloon, voorzitter van de Wijkraad Waterwijk en De Landerijen, zorgen hoge rietkragen voor een gevoel van onveiligheid. Vaker maaien kost het waterschap teveel geld en daarom gaat de buurt zelf aan de slag. "We zijn erg blij met deze mogelijkheid, omdat we hierdoor ook langdurig werklozen aan het werk kunnen helpen", zegt hij. Zuiverloon hoopt dat het initiatief er ook voor zorgt dat buurtbewoners andere zaken in de wijk gaan oppakken. 

Waterpakken en een cursus maaien
De maaivrijwilligers gaan een cursus volgen en krijgen van het waterschap kleding en gereedschap. Het waterschap blijft de bodem van de sloten wel zelf maaien, de vrijwilligers doen alleen de taluds en het riet langs de slootranden. Over een jaar wordt het initiatief geëvalueerd, als het een succes is dan wordt het buurtinitiatief verlengd.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer