'Herindeling luchtruim sneller uitvoeren'

LELYSTAD • Di 11 juli 2017 | 16:01 • Dinsdag 11 juli 2017 | 16:01
De herziening van het luchtruim moet sneller worden afgerond dan de streefdatum van 2023, die staatssecretaris Dijksma noemt. Dat zegt de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey. Hij reageert op het verzet vanuit Overijssel en Gelderland over de vliegroutes van en naar Lelystad Airport.

Volgens de routes die de staatssecretaris eind juni bekend heeft gemaakt moeten vliegtuigen geruime tijd op 1800 meter over Overijssel, Gelderland en Friesland vliegen, voordat ze kunnen dalen naar Lelystad of verder stijgen. Ook gaat een route pal over vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Dat vreest ernstig te worden beperkt in de gebruiksmogelijkheden. 
Dijksma heeft Gelderland en Overijssel maandag beloofd te onderzoeken of de routes kunnen worden aangepast, maar geeft geen garantie dat dit lukt.

De oplossing moet de herindeling van het luchtruim zijn, zodat er voor civiel en militair vliegverkeer nieuwe routes worden getekend. Deze ingewikkelde klus duurt jaren, maar de provincies willen dat het Rijk hier haast mee maakt. Wethouder Fackeldey sluit zich hierbij aan en vindt dat Luchtverkeersleiding Nederland extra menskracht moet inhuren om de herindeling versneld uit te voeren.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel