Proef met achteraf scheiden afval in Filmwijk en Sieradenbuurt

Almere 11 juli 2017
Almeerders in de Filmwijk en Sieradenbuurt gaan vanaf half juli meedoen aan een pilot waarbij hun huishoudelijk afval op een andere manier wordt ingezameld. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad.

Achteraf scheiden
In de twee wijken wordt een gedeelte van het afval straks pas gescheiden nadat het is opgehaald. Daar hebben de bewoners zelf om gevraagd. Ze zagen niks in een plan waarbij ze een vierde container aan huis zouden krijgen, of restafval moesten wegbrengen naar ondergrondse containers

'PMD+bak'
Op dit moment hebben de bewoners van de twee wijken drie containers aan huis staan. Tijdens de pilot moeten ze zelf papier, glas, textiel en BIO-afval scheiden. De rest mag dan in de huidige bak voor plastic, metalen en drankkartons. Dat wordt volgens de gemeente dan een ‘PMD+bak’. 

Bij recyclingsbedrijf Vijfhoek wordt het afval uit deze PMD+bakken vervolgens gesorteerd.

Proef
Of de pilot een succes wordt, hangt volgens de gemeente vooral af van de mate waarin inwoners bio-afval scheiden van de rest. Keuken- of tuinafval in de PMD+bak zorgt namelijk voor moeilijkheden bij de nasortering.
 
In Almere loopt ook nog een aantal proeven om uit te zoeken hoe de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar minder kan worden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer