Turbochargerfabriek floreert door Europese emissienormen

Almere 17 juli 2017
In een op de vijf auto's die in Europa rondrijden, zit een onderdeel dat uit Flevoland komt. Het gaat om de turbocharger, een apparaat waarmee je zuiniger rijdt. In een Almeerse fabriek worden er jaarlijks 3 miljoen gemaakt.

Het bedrijf Mitsubishi Turbocharger and Engine is met 850 werknemers een van de grootste particuliere werkgevers in de provincie. De fabriek zit sinds 1989 op industrieterrein De Vaart.

Veel automerken
"Flevoland is voor ons een wonderlijke locatie", zegt general manager Bas Bonnier. "We hebben in Nederland geen klanten en leveranciers. Maar ik bekijk het in groter verband. We zitten in Europa en daar hebben veel automerken hun wortels."

De fabriek is lang geleden afgesplitst van het aloude Mitsubishi-concern. Het bedrijf in Almere maakt ook motoren, maar turbochargers zijn verreweg het belangrijkste product geworden.

Strenge emissienormen
Het apparaat vindt zijn weg naar alle grote Europese automakers, van Opel tot VW, BMW en Peugeot. Dat het bedrijf sinds zijn komst naar Almere een grote groei heeft doorgemaakt, is te danken aan de strenge Europese emissienormen. Dankzij turboschargers kunnen fabrikanten gemakkelijker aan deze normen voldoen.

Aanvankelijk waren vooral dieselmotoren van een turbo voorzien. Maar sinds de invoering van de zogenoemde euro-6 norm is de turbo ook in benzinemotoren een standaard-component geworden.

Auto's met dit onderdeel produceren niet alleen minder uitlaatgassen, ze rijden ook efficiënter. "Zo kun je toe met een kleinere motor", zegt Bonnier. "Waar je vroeger een twee litermotor nodig had, kun je nu toe met anderhalf of een liter."

Amerika en Azië
De groei op de Europese markt is er volgens Bonnier nu wel uit, omdat alle auto's een turbocharger hebben. Maar buiten Europa ziet hij nog wel kansen om de omzet uit te breiden. "Amerika en Azië moeten nog aan de turbocharger. En Afrika moet nog aan de auto."

De opkomst van de elektrische auto ziet Bonnier voorlopig niet als een bedreiging. "Uiteindelijk zal de verbrandingsmotor verdwijnen. Maar dat gaat nog lang duren en in de tussentijd komen er hybride vormen, waarvoor je nog turbochargers nodig hebt. De komende tien tot twintig jaar zal het ons nog zeer voorspoedig gaan."

Na de verbrandingsmotor
Toch denkt het Almeerse Mitsubishi al na over de toekomst na de verbrandingsmotor. Het bedrijf is bezig met de ontwikkeling van een instrument waarmee je meer uit elektrische auto's kunt halen. In september wordt dit apparaat gepresenteerd.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer