College: geld Dutch Match Cup komt terug

Lelystad 13 juli 2017
De gemeente Lelystad rekent er op dat de 100.000 euro, die in 2015 als voorschot is verstrekt voor de Dutch Match Cup-zeilwedstrijden, wordt terugbetaald. Er loopt hierover een betalingsregeling met organisator, Batavia Sailing Center. Dat antwoordt het college van b en w op vragen van de InwonersPartij en de VVD.

De fracties wilden weten waar het geld is gebleven, nadat de gemeente begin dit jaar aangaf dat Batavia Sailing Center de ton niet kon terugbetalen.

Wat is Batavia Sailing Center?
Batavia Sailing Center van Joop van Diest was de organisator van de Dutch Match Cup, het Nederlandse onderdeel van de World Match Racing Tour-zeilwedstrijden. De eerste editie vond in september 2014 plaats op het Marker- en IJsselmeer. Er zouden vijf edities komen, maar in 2015 kreeg de race een nieuwe eigenaar. Die stelde harde voorwaarden aan de deelnemende organisaties, onder meer de eis om een miljoen euro prijzengeld beschikbaar te stellen. Die voorwaarden waren voor Batavia Sailing Center en organisatoren in andere landen niet acceptabel. Daarop werden begin 2016 de overige edities geschrapt. 

Kreeg de Dutch Match Cup subsidie?
Ja. De gemeente Lelystad wilde drie jaar lang subsidie geven. De eerste editie in 2014 kreeg 175.000 euro. In mei 2015 kreeg Batavia Sailing Center een voorschot van 100.000 euro voor de tweede editie. Nadat de race niet doorging vorderde de gemeente het geld terug, maar Batavia Sailing Center heeft de ton vorig jaar niet terugbetaald.

De toegezegde 75.000 voor het derde jaar is nooit uitgekeerd. Ook de provincie zou de Match Cup aanvankelijk steunen, maar zag hier in 2014 van af vanwege twijfels over het evenement.

Waarom is de ton van 2015 niet terugbetaald?
Dat wilden de InwonersPartij en VVD weten, nadat ze op eerdere vragen een onbevredigend antwoord kregen. Het college van b en w zegt nu dat Batavia Sailing Center een deel van het voorschot heeft gebruikt om het verlies over de editie van 2014 te dekken. Het gaat om 18-duizend euro. De gemeente heeft zelf nog eens 50.000 euro van het verlies voor haar rekening genomen. Het restant van de ton (82.000 euro) is uitgegeven aan voorbereidende kosten voor de editie 2015, die dus nooit is doorgegaan.

Komt het geld dus alsnog terug?
Omdat de gemeente het geld terug wil is een betalingsregeling getroffen. Volgens Joop van Diest is er al terugbetaald. Ook is het schip 'MS Waddenzee' van het Batavia Sailing Center te koop en krijgt de gemeente naar verwachting 40.000 euro van de opbrengst. Dat geeft het college vertrouwen dat de ton volledig terugkomt.

Joop van Diest, tevens directeur van de Bataviahaven, wijst elke suggestie van de hand dat hij persoonlijk voordeel van de subsidie zou hebben gehad. Hij stelt zelf een behoorlijk bedrag aan privé-geld uit een eigen BV in het Batavia Sailing Center te hebben gestoken.

Samen met andere landen heeft Batavia Sailing Center nog een rechtszaak lopen tegen de nieuwe eigenaar van de World Match Racing Tour, maar Van Diest heeft afgezien van pogingen om bij hen 2,5 ton te claimen.

Krijgt dit verhaal nog een vervolg?
Fractievoorzitter Luc Baaten van de InwonersPartij houdt nog steeds vragen. Zijn partij en de VVD beraden zich op vervolgvragen. Baaten blijft vooral verbaasd over het gemak waarmee het college in 2014 de businesscase van Batavia Sailing Center heeft beoordeeld en goedgekeurd, zonder de deugdelijkheid van de BV te onderzoeken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer