ZONL moet ex-werknemers 1,1 miljoen euro betalen

Flevoland 13 juli 2017
Zorgroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) moet alsnog 122 ontslagen werknemers 1,1 miljoen euro vergoeden. Dat heeft de rechtbank bepaald.

Gestopt met hulp in de huishouding
De zorginstelling die werkzaam is in onder meer Noordoostpolder en Urk kondigde begin vorig jaar aan te stoppen met het bieden van hulp in de huishouding. ZONL zag zich tot een reorganisatie genoodzaakt. Er kwam minder geld binnen omdat er door gemeenten minder zorg werd ingekocht. Ruim tweehonderd thuishulpen verloren hierdoor hun baan.

Wel of geen recht op een ontslagvergoeding?
Werknemers die minimaal twee jaar in dienst zijn en worden ontslagen, hebben recht op een zogeheten transitievergoeding. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing om makkelijker aan een andere baan te komen. 

Omdat een groot deel van de ontslagen medewerkers per januari van dit jaar aan het werk is gegaan bij zorgaanbieder PGVZ meent Zorggroep Oude en Nieuwe Land dat er sprake is van 'overgang van onderneming'. De werknemers hebben hun werk, arbeidsvoorwaarden en cliënten behouden, zo stelt ZONL. Hierdoor zou de zorginstelling geen transitievergoeding hoeven te betalen.

Onjuist volgens medewerkers
Volgens de medewerkers is dit onjuist. Zij stellen dat zij waren ontslagen voordat duidelijk was of zij bij de nieuwe zorgaanbieder aan de slag konden. Zij moesten voor hun baan ook bij PGVZ solliciteren. Bovendien was het niet altijd mogelijk om evenveel uren te blijven werken.

Gewonnen
De rechter geeft de werknemers gelijk. Zorggroep Oude en Nieuwe Land kan nog tegen het besluit in beroep gaan.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer