'Almere zit bovenop aanpak thuiszitters'

Almere 13 juli 2017
De gemeente Almere doet er alles aan om thuiszittende kinderen terug in de schoolbanken te krijgen. Dat zei wethouder René Peeters donderdagavond tijdens de Politieke Markt als reactie op kritiek van de SP en de PvdA.

Die partijen stellen dat er 128 kinderen in Almere thuiszitten zonder onderwijs en vinden dat de gemeente het probleem niet adequaat aanpakt. Problemen zouden te laat worden gesignaleerd, ouders zouden niet bij de oplossing worden betrokken en de hulpverleners zouden onvoldoende kennis in huis hebben bij de aanpak.

Het getal van 128 staat in het jaarverslag leerplicht 2015-2016 van de gemeente. Het gaat dan om jongeren die vier weken of langer per schooljaar thuiszitten. 

De wethouder kan zich niet vinden in die kritiek. Volgens Peeters zitten per dag gemiddeld 29 kinderen in Almere thuis en is dat "minder dan één promille" van alle leerlingen. Peeters benadrukt dat elke thuiszitter er één teveel is. De gemeente heeft daarom het Convenant Actietafel Thuiszitters gesloten met scholen en hulpverleners om alle thuiszitters zo snel mogelijk terug naar school te krijgen.

PvdA en SP verlangen van de wethouder dat er hoe dan ook een oplossing komt voor de thuiszitters in Almere, hoeveel het er ook zijn. Binnenkort wordt verder gepraat over het onderwerp. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer