Hoge bomen bij volkstuinvereniging worden niet gekapt

Lelystad 15 juli 2017
Op het complex van de Volkstuinvereniging 'Zuigerplas' aan de Bosweg in Lelystad worden geen bomen gekapt. Wel zijn in het kader van regulier onderhoud overhangende bomen en takken verwijderd. Dat staat in een brief die de gemeente heeft verstuurd als reactie op een brandbrief van het bestuur van de volkstuinvereniging. Daarin werd aangedrongen op bomenkap, om de schaduwvorming tegen te gaan. Verantwoordelijk wethouder John van den Heuvel vindt die oplossing te rigoureus.

Werkzaamheden afgerond
Volgens Peter Kuiper van de volkstuinvereniging liggen 25 tuinen aan de zuidzijde in de schaduw van 30 meter hoge bomen. Daardoor zijn de opbrengsten van het land minder en komen er meer ziekten voor. Daarom moeten de bomen weg. Maar de gemeente zegt dat van complete kap of herinrichting van het complex geen sprake kan zijn. De werkzaamheden aan de volkstuinen in Lelystad zijn inmiddels afgerond.

Niet snoeien zonder overleg
In de brief staat verder dat de gemeente zou hebben geconstateerd dat leden van de volkstuinvereniging zonder overleg met de lokale overheid hebben gezaagd en gesnoeid in het openbaar groen. Dat mag alleen in overleg met de opzichter. Maar volledige bezonning zoals de tuinders van 'Zuigerplas' willen is een geen reële optie.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer