advertentie

Van Casteren trots op jubileumuitgave 'Lelystad'

15 juli 2017
Joris van Casteren is blij met de jubileumuitgave van zijn boek 'Lelystad', dat tien jaar geleden voor het eerst uitkwam. In de nieuwe uitgave zit een extra hoofdstuk over het Sidhadorp, een meditatiewijk aan de rand van de Waterwijk.

Joris van Casteren ziet het toegevoegde hoofdstuk als een 'bonustrack'. "Ik ben hier vroeger vaak geweest en had het er toen ook al in willen hebben. Het is een apart hoekje van de stad met een opmerkelijk gedachtegoed."

De bedoeling van het Sidhadorp was dat er 400 mediteerders moesten gaan wonen, die eerst de criminaliteit in Lelystad zouden stoppen en daarna konden bijdragen aan wereldvrede. "Maar ik heb me er nooit in verdiept, want op andere plekken in de stad was ook veel waanzin aanwezig."

'Lelystad' heeft een bijzondere plek in het oeuvre van Van Casteren: "Het is toch de oerbron en omdat het autobiografisch is, is het automatisch persoonlijk." De schrijver is nog steeds trots op het boek: "Al die verhalen hebben denk ik toch ziel aan de stad gegeven. Er waren toen geen boeken over nieuwbouwwijken. Mijn verhaal was ook herkenbaar voor mensen van mijn leeftijd in andere nieuwbouwwijken in Nederland. Het is een soort nieuwbouwklassieker geworden."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer