Wethouder wil bomencommissie bij discussies inzetten

Almere 17 juli 2017
Bomenkap leidt vaak tot protesten
De commissie gaat uit drie leden bestaan
Wethouder Frits Huis van Almere wil een bomencommissie in het leven roepen. Die commissie bestaat uit deskundigen die bij discussies over bomenkap een onafhankelijk advies aan het college van burgemeester en wethouders geeft. Huis hoopt dat bewoners zich daardoor meer gehoord en serieuzer genomen voelen. Bomenkap heeft in Almere al vaak tot protesten vanuit bewoners geleid.

"Als wij als gemeente aangeven dat er ergens bomen gekapt moeten worden om een bepaalde reden, dan gelooft niet iedereen dat. Dan heb je toch meer aan een commissie met deskundigen", aldus Huis.

Commissie van drie wijzen
Het is de bedoeling dat de commissie uit drie leden gaat bestaan. Eén lid heeft verstand van inspraak en participatie. De andere twee leden zijn bomendeskundigen. De commissie kan niet rechtstreeks door bewoners worden ingeschakeld. Dat gebeurt door de gemeente. "Maar als bewoners dat aan ons vragen, zullen we dat zeker doorgeleiden. We zouden wel dom zijn als we dat niet zouden doen ", aldus de wethouder.

Discussie in Regenboogbuurt komt eraan
Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van Huis, dan verwacht hij dat de commissie over enige tijd al aan de slag kan in de Regenboogbuurt. Daar zullen bomen gekapt moeten worden vanwege groot onderhoud. De wijk moet worden opgehoogd omdat de straten zijn verzakt. "Als je de wijk met 30 tot 40 centimeter zand ophoogt, gaan de bomen dood. Dan moet je gaan kappen. Dat wordt een grote discussie."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer