Syriëganger na hoger beroep terug naar de gevangenis

Almere 19 juli 2017
Een 19-jarige Syriëganger uit Almere moet opnieuw de gevangenis in. Hij is in hoger beroep veroordeeld tot 5 maanden celstraf. Ook krijgt hij tien maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van drie jaar. De verdachte werd veroordeeld voor het voorbereiden van een aanslag en het lidmaatschap van de terreurorganisatie IS. 

De verdachte was minderjarig toen hij vertrok uit Nederland. Hij werd in Bulgarije vastgezet. De rechtbank veroordeelde hem eerder volgens het jeugdstrafrecht tot 4 maanden celstraf. Omdat de Almeerder al 4 maanden in voorarrest had gezeten, hoefde hij toen niet de gevangenis in. Later veroordeelde de rechtbank hem alsnog tot het uitzitten van het voorwaardelijke deel van zijn straf, omdat hij zich niet aan alle voorwaarden had gehouden.  

Het OM vond dat de Almeerder als volwassene moest worden berecht en ging daarom in beroep. Het Gerechtshof is het daarmee eens, omdat de verdachte niet onbezonnen heeft gehandeld. Ook neemt het hof een aantal strenge voorwaarden van de rechtbank over. Zo mag de verdachte bijvoorbeeld niet in de buurt van vliegvelden komen. Volgens het hof heeft de Almeerder nog geen afstand genomen van het jihadistisch gedachtegoed. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer