Dunkirk: "misschien wel beste oorlogsfilm ooit"

Urk 20 juli 2017
Dunkirk is in binnen- en buitenland goed ontvangen in de pers. De film van regisseur Christopher Nolan is voor een deel opgenomen op het IJsselmeer bij Urk. Dunkirk gaat over de evacuatie van honderdduizenden Brits en Franse soldaten bij Duinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Veel sterren
Van de Nederlandse dagbladen is het Algemeen Dagblad het meest positief. Dunkirk krijgt als eerste film dit jaar de maximale score van vijf sterren. Regisseur Christopher Nolan heeft volgens de krant een bijzondere reconstructie gemaakt van de grootste ontsnapping uit de recente oorlogsgeschiedenis. 
De Telegraaf, De Volkskrant en Het Parool geven de film vier van de maximaal vijf sterren. De Telegraaf vindt dat je je goed kan inleven in de hoofdrolspelers. De Volkskrant schrijft: "Nolan laat zijn kijker zoveel mogelijk zintuiglijk ervaren hoe futiel het leven van een enkele soldaat is". Het Parool vindt dat de film het niet van het verhaal, maar van de spanning moet hebben.

'Zelden zag een oorlog er zo aangeharkt uit als hier'
Het NRC is een stuk minder positief. De verhaallijnen zijn soms hinderlijk door elkaar gesneden, waardoor er gemakzuchtige cliffhangers ontstaan schrijft de krant. Verder zijn de beelden van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema weliswaar mooi, maar ook wel erg sereen en 'bedacht'. Volgens het NRC zag een oorlog er nog nooit zo aangeharkt uit. 

Op de website Moviemeter waar filmliefhebbers hun recensie kunnen geven, krijgt Dunkirk 4,56 (van de 5) sterren. De film gaat donderdagavond in première, waardoor er nog niet veel gestemd is.  

Internationaal ook goed ontvangen
De Engelse krant The Guardian is ook lovend over de film. Nolan haalt voor het eerst sinds Inception in 2010 weer het niveau van de legendarische filmregisseur Stanley Kubrick vindt de krant. Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone vindt Dunkirk misschien wel de beste oorlogsfilm ooit. 


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer