Gemeente zet hard in op adresfraude

Almere 23 juli 2017
De gemeente Almere boekt goede resultaten met een experimentele aanpak van adresfraude. De afgelopen tijd zijn bij die proef de gegevens van de gemeente, de belastingdienst, de sociale verzekeringsbank, studiefinancieringsinstantie DUO, het Centraal Justitieel Incasso Bureau en de politie met elkaar vergeleken.

Bij adresfraude geeft iemand een ander adres op dan waar hij werkelijk woont, om zo een hogere uitkering of meer toeslagen te kunnen ontvangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om studenten die zich als uitwonend inschrijven om meer studiefinanciering te krijgen, terwijl ze gewoon thuis wonen.

20.000 euro per adres
Bij de vergelijking van de verschillende gegevens komen risico-adressen te voorschijn, waar controleurs naartoe gaan. Dat blijkt succesvol. Per adres waarmee fraude is gepleegd, wordt gemiddeld 20.000 euro teruggevorderd. Dat geld vloeit hoofdzakelijk terug naar de studiefinancieringsinstantie DUO, de belastingdienst en het CJIB.

Bij de huisbezoeken stuit de gemeente ook op andere problemen, zoals schulden en woonoverlast. Die zaken worden dan ook aangepakt.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer