Fors eisenpakket van bewoners zonnewoningen

Almere 20 juli 2017
Bewoners van de zonnewoningen in Almere Poort hebben een uitgebreid eisenpakket bij de gemeente neergelegd ter compensatie voor de bouw van een flat pal voor hun deur.

De zonnewoningen aan de Roald Amundsenstraat zijn zelfvoorzienend door de vele zonnepanelen op en aan de woningen. De flat, met de naam Oranje Huis, is zo hoog dat de zonnewoningen daardoor nu gedeeltelijk in de schaduw staan. Ook neemt het gebouw wind weg voor de windturbines van de bewoners.

Gemeente erkent fout
De bewoners vinden dat de gemeente verantwoordelijk is voor de fout en eisen compensatie. De gemeente erkent dat er een fout is gemaakt door de bewoners niet in te lichten over de bouw. Volgens een woordvoerder stond het pand eerst gepland in het Europakwartier. Toen later werd besloten het Oranje Huis te verplaatsen naar het Columbuskwartier, is verzuimd om de bewoners te informeren. 

Het Oranje Huis wordt een opvanglocatie voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Volgens de gemeente heeft de opvang een belangrijke maatschappelijke functie. 

Minimaal verlies door schaduw 
Na onderzoek van TNO bleek dat er bij 14 zonnewoningen meetbaar minder zonne-energie kan worden opgewekt sinds de komst van het Oranje Huis. Hierdoor lopen de inwoners tussen de 9 en 24 euro per jaar aan inkomsten mis. In overleg met de betrokken bewoners wil de gemeente dit verlies compenseren. Almere doet dat het liefst met duurzame aanpassingen aan de woning. 

Eisenpakket
De bewoners hebben nu een eisenpakket samengesteld en willen onder meer:
-extra zonnepanelen op het dak die worden onderhouden door de gemeente
-een energievoucher voor energiezuinige apparaten
-een LED-pakket van Philips
-energiezuinig glas
-een boilersysteem
-CO2 gestuurde ventilatie
-zonne-acculaders
 
En omdat de bewoners vinden dat een deel van hun privacy is verdwenen door de flat willen ze ook:
-dat tuinen worden doorgetrokken op gemeentegrond tot aan het voetpad
-aanplanting van volwassen bomen
-een voucher voor een overkapping voor de woonkamer en een schutting, hek of schuurtje
-geen verdere bebouwing meer voor hun deur

De gemeente heeft nog niet gereageerd op de brief. 


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer