Hiswa luidt noodklok: "Meren zijn onbevaarbaar"

Flevoland 21 juli 2017
De Hiswa luidt de noodklok. Volgens de watersportvereniging zijn de meren rondom Flevoland grotendeels onbevaarbaar geworden door de wildgroei van waterplanten. De Hiswa heeft aan de bel getrokken bij Minister Schultz, maar zij vindt dat de regio's zelf verantwoordelijk zijn.

De waterplanten zorgen voor grote problemen. Boten die vastlopen, koelsystemen die verstoppen en zwemmers die verstrikt raken. "Het probleem van woekerende waterplanten is nog nooit zo groot geweest", zegt Gerdina Krijger van de Hiswa. De oorzaak van het probleem is dat Rijkswaterstaat alleen vaargeulen voor de grote beroepsvaart vrijhoudt door te maaien, maar daarbuiten nauwelijks.

Grootste boosdoener is de hooggroeiende waterplant fonteinkruid. Door inspanningen van Rijkswaterstaat om het water in Nederland zuiverder te krijgen, woekeren deze planten nog harder. "Dat is een ongewenst bijeffect. Maar veel ellende kan voorkomen worden door tijdig en voldoende te maaien", stelt Krijger.

De Hiswa pleit er al langer voor dat de overheid ingrijpt en het probleem structureel aanpakt. 
Volgens minister Melanie Schultz (Waterkwaliteit) zijn de regio’s zelf verantwoordelijk om de problemen op te lossen. Maar daar is de Hiswa niet over te spreken. "Wij worden met een kluitje in het riet gestuurd’’, aldus Krijger.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer