Student onderzoekt overlast watervogels

Emmeloord 22 juli 2017
De overlast van watervogels in Emmeloord kan verminderd worden met voorlichting en het verplaatsen van een deel van de populatie. Dat advies heeft studente Femke Bruil van het Groenhorst aan de gemeente Noordoostpolder gegeven. Buurtbewoners blijken vooral last te hebben van brutale ganzen en eenden die gakkend en kwakend op hen afkomen. Ook dieren die de weg oversteken en de poep van de vogels worden als probleem gezien.

'Diervriendelijke oplossing'
Volgens Bruil kan die overlast diervriendelijk opgelost worden. Als mensen de eenden en ganzen geen eten geven, zoeken ze vanzelf een ander plekje. Brood is bovendien ongezond voor de vogels. Bruil merkte dat veel mensen niet goed weten dat ze het probleem met voeren verergeren en hoopt dat de gemeente buurtbewoners hierover gaat voorlichten in een brief. Een ander probleem is volgens Bruil dat er er bij de Espelervaart teveel watervogels zitten voor die locatie. Zij stelt daarom voor om een aantal jonge dieren te verplaatsen. 

Afstudeerstage
Bruil liep haar afstudeerstage bij de gemeente en deed onderzoek naar de overlast van watervogels in bepaalde buurten in Emmeloord. Zij hield een enquête onder buurtbewoners, onderzocht fietsend door de wijk waar de vogels zaten, sprak met wijkbeheerders en deed literatuuronderzoek. De gemeente is blij met de onderzoeksresultaten en gaat nog bekijken hoe ze deze gaat toepassen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer