Wetenschap niet eens over nut taxusinzameling tegen kanker

FLEVOLAND • Ma 24 juli 2017 | 15:32 • Maandag 24 juli 2017 | 15:32
Wetenschappers zijn verdeeld over het nut van inzamelen van taxus voor de bestrijding van kanker. Toch wordt sinds drie jaar op verschillende plekken in Flevoland het snoeisel van de taxus ingezameld. De landelijke stichting 'Taxus voor Hoop' heeft in Zeewolde, Dronten, Almere en Lelystad bakken neergezet waar particulieren en hoveniers de jonge scheuten van de plant naartoe kunnen brengen.

In de naalden van jonge taxustakken zit het stofje baccatine 3. Dit wordt gebruikt als grondstof voor chemotherapie ter bestrijding van borst-, long-, maag-  en prostaatkanker. Na inzameling wordt het snoeisel gedroogd en verkocht aan de farmaceutische industrie. Van de opbrengst gaat een deel naar een kanker gerelateerd goed doel en wordt de stichting 'Taxus voor Hoop' draaiende gehouden.

Natuurlijk versus synthetisch
Wetenschappers in de medische wereld zijn er niet van overtuigd dat het nuttig is om jonge taxustakken in te zamelen. Volgens Jan Schellens, oncoloog en hoogleraar klinische farmacologie in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam is er geen tekort aan taxanen, de kankercel-remmende medicijnen waar baccatine 3 voor nodig is. De stof kan relatief goedkoop en simpel chemisch worden gemaakt. Vooral sinds het patent op het medicijn is vervallen, is de kostprijs een stuk naar beneden gegaan, aldus Schellens.

Ook internist-oncoloog Ferry Eskens van het Erasmus MC in Rotterdam twijfelt aan de noodzaak van taxusinzameling. Hij zegt dat bij de natuurlijke variant van baccatine 3 de zuiverheid en betrouwbaarheid niet te waarborgen zijn. Snoeisel kan vermengd zijn met aarde, ander groen of vogelpoep. Bij de synthetische variant is zeker dat de stof helemaal in orde is.

Beide medici benadrukken overigens dat het burgerinitiatief om taxus in te zamelen hartverwarmend is. Ook begrijpen ze heel goed dat kanker een ziekte is die veel mensen raakt waardoor de behoefte ontstaat te helpen deze ziekte te bestrijden.

"Taxus werkt het beste"
Wetenschapper Dr. Bob Ursem van de Technische Universiteit Delft is juist een groot voorstander van het gebruik van de baccatine 3 die uit taxus wordt gehaald. Ursem zegt dat de natuurlijke variant beter werkt dan de chemische. De structuur van de natuurlijke grondstof is volgens hem anders dan de synthetische en dat zorgt ervoor dat het meer effect heeft op tumorcellen. Chemotherapie waarbij de natuurlijke baccatine 3 als grondstof is gebruikt remt volgens de Delftse wetenschapper beter de deling van kankercellen. 
Internist-oncoloog Eskens zegt dat er geen klinische wetenschappelijke gegevens zijn dat dit ook werkelijk zo is.

Hoe veel taxus is er nodig?
Volgens 'Taxus voor Hoop' levert dertig meter heg een kubieke meter jong snoeisel op. Daar blijft na het drogen achttien gram werkzame stof van over, genoeg voor één sessie chemotherapie. De ingezamelde natuurlijke variant van baccatine 3 wordt volgens de stichting gebruikt bij vijftig procent van de chemokuren die baccatine 3 als grondstof nodig hebben. Het taxussnoeisel kan dit jaar nog tot 31 augustus worden ingeleverd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel