Recyclingbedrijf wil vergunning voor bouw betoncentrale

Almere 24 juli 2017
Recyclingbedrijf Vijfhoek in Almere wil een nieuwe betoncentrale bouwen op industrieterrein De Vaart. De huidige regels laten dit niet toe omdat de centrale ruim 37 meter hoog gaat worden. Het recyclingbedrijf heeft de gemeente Almere gevraagd om een uitzondering te maken zodat de centrale er toch kan komen.

Het college van b&w is voor
Het college van burgemeester en wethouders staat achter de aanvraag van Vijfhoek. Volgens de gemeente is het recyclingbedrijf betrokken bij diverse initiatieven om afval op een duurzame manier te verwerken. Ook werd het bedrijf vorige onlangs één van de twee winnaars van de competitie Upcycling City Almere. Een wedstrijd van de gemeente Almere waarin bedrijven werden uitgedaagd om restproducten her te gebruiken. Vijfhoek won met een innovatief plan om beton te hergebruiken in de bouw en op straat. 

De gemeenteraad is aan zet
De provincie Flevoland, die over het bestemmingsplan op het bedrijventerrein gaat, is bereid om van het huidige plan af te wijken. Om dit te kunnen doen moet de gemeenteraad van Almere wel toestemming geven. Er zijn minimaal 8 raadsleden nodig om het onderwerp op de agenda te zetten. Volgens omwonende Pia Barentsen, die zich al jaren verzet tegen uitbreiding van Vijfhoek, zijn die raadsleden al gevonden. Zij gaan eind september met het college in gesprek.

Betonmortelcentrale
Vijfhoek wil op haar terrein aan de Pontonweg een betonmortelcentrale bouwen van 37 meter hoog. Deze centrale staat nu in de Eemshaven in Groningen maar is daar niet meer nodig. In de centrale wordt van zand, grind en cement betonmortel gemaakt dat na toevoeging van water beton wordt. Op het terrein van Vijfhoek staat nu al zo'n centrale maar deze is klein en verouderd en moet daarom vervangen worden, schrijft het bedrijf in de vergunningaanvraag.     

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer