Chef-kok kan Urker vistaart hoax wel waarderen

Urk 27 juli 2017
Chef-kok Julius Jaspers kan de grap over de verzonnen Urker Vistaart wel waarderen. Dat zegt hij donderdag in een interview met Vice

Tijdens de tv-serie Topchef noemde Jaspers het gerecht een culinair hoogstandje uit Flevoland. Vervolgens liet hij de koks het gerecht bereiden. De Vistaart is echter verzonnen door een aantal scholieren die het smerigste gerecht ooit wilden samenstellen. Jaspers en zijn collega Robert Kranenborg hebben het gerecht van Wikipedia gehaald. De twee moeten elke week een lokaal gerecht bedenken voor Topchef: De Twaalf provincies. De chef-koks hadden naar eigen zeggen de grootste moeite om een Flevolands bericht te vinden. "Ik beledig hier nu waarschijnlijk allemaal Flevolanders mee, maar Flevoland is in een notendop letterlijk weinig meer dan Lelystad, Emmeloord en Almere", zegt Jaspers. 

Niet vies 
De chef-koks vonden het gerecht "niet zo héél vies of onlogisch" klinken. Urk was namelijk een eiland, dat nu onderdeel van de polder is. Jaspers kon zich wel inbeelden dat mensen daar 100 jaar geleden soms gewoon moesten kijken wat ze nog in de kast hadden liggen. Hij zag daarom culinaire vrijheid in het gerecht, "maar ja, het is dus gewoon nep". 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer