Conflict wethouder en Stichting School over asbestsanering

Lelystad 30 juli 2017
De Stichting School en wethouder Ed Rentenaar staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de vraag wie er opdraait voor de kosten van de asbestsanering van verschillende schoolgebouwen in Lelystad. Het gaat om 60-duizend euro.

Uitspraak Raad van State
Rentenaar, die namens het college van burgemeester en wethouders spreekt, beroept zich op een uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed in september 2015 uitspraak over asbestsanering in schoolgebouwen. Daarin staat dat dat het vervangen van asbest als onderdeel van planmatig onderhoud voor rekening van het schoolbestuur komt. De aanspraak op gemeentelijke vergoeding geldt alleen voor sanering als sprake is van een calamiteit die onmiddellijk ingrijpen vereist.

Afspraken uit het verleden
Met deze uitspraak is er landelijk duidelijkheid gekomen over de verantwoordelijkheid voor asbestsanering, namelijk dat deze bij de schoolbesturen ligt. Wethouder Rentenaar grijpt de nieuwe jurisprudentie aan om de rekening bij de Stichting School neer te leggen. De directie van de Stichting School (overkoepelende organisatie van 21 openbare basisscholen in Lelystad) beroept zich op afspraken uit het verleden en wil dat de gemeente de kosten op zich neemt.

Moeite met opstelling wethouder
Na het zomerreces buigt de gemeenteraad zich over het vaststellen van het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) en dan zal ook over de asbestsanering gesproken worden. Meerdere partijen hebben moeite met de de opstelling van wethouder Rentenaar, mede gelet op de wankele financiële positie van de Stichting School. Eerder dit jaar werd bekend dat de stichting kampt met een tekort van een miljoen en in drie jaar tijd afscheid moet nemen van ruim vijftig medewerkers. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer