Plan om huizen te bouwen van klei uit Weerwater

Almere 31 juli 2017
Huizen bouwen van klei uit het Weerwater in Almere. Het is volgens ecoloog Vincent Kuypers, bouwbedrijf Dura Vermeer en de gemeente Almere helemaal zo'n gek idee nog niet. De klei is onderzocht en blijkt schoon en van goede kwaliteit. En dus ziet bouwbedrijf Dura Vermeer mogelijkheden om de klei te verwerken tot bakstenen.

Het bouwbedrijf denkt dat de klei ook gebruikt kan worden voor de aanleg van geluidswallen en wegen. Age Vermeer, directeur van Dura Vermeer, is alle mogelijkheden aan het onderzoeken: "We zijn nu de uitwerkingen aan het maken. Ik verwacht dat het volgend jaar gaat worden, maar in ieder geval ruim vóór de Floriade en voordat de A6 af is". 

Welke gevolgen heeft baggeren van Het Weerwater?
Het Weerwater is ontstaan nadat zand nodig was voor de bouw van Almere. Later werd het toen 30 meter diepe meer volgestort met klei dat afgegraven was voor woningbouw. Hierdoor bleef een ondiepe plas over waar waterplanten vrij spel kregen. "Het Weerwater is nu geen goed water", zegt ecoloog Vincent Kuypers. "We wisten toen niet dat een ecosysteem zich zo zou ontwikkelen. We maaien nu maar dat is geen oplossing." Volgens de ecoloog verdwijnen de waterplanten als de klei wordt weggehaald. 

Duurzaamheidseconoom geeft laatste zetje
Het plan om het Weerwater uit te baggeren is niet nieuw. De kosten zijn echter zo hoog dat niemand zich eraan wilde wagen. Nu duidelijk is dat de kleibodem gebruikt kan worden als grondstof zijn de plannen in een stroomversnelling gekomen. "Wat enorm geholpen heeft zijn de sessies met Gunter Pauli die aan ons bevestigd heeft dat we dit moeten doorzetten", zegt Kuypers. Duurzaamheidseconoom Pauli was twee weken geleden in Almere om de stad te adviseren op het gebied van duurzaamheid. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer