Huren opnieuw duurder: "woningen niet aan te slepen"

Flevoland 3 augustus 2017
Een huis huren in de vrije sector in Almere is opnieuw fors duurder geworden. Het afgelopen kwartaal was de huur 23,5 procent hoger dan een jaar eerder. Landelijk gezien de grootste stijging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van huurwoningensite Pararius

Huurders betalen nu 10,52 euro per vierkante meter. Een jaar geleden was dat nog geen 9 euro. De stijging heeft volgens Pararius te maken met de grote vraag naar een woning in Almere. De huursector volgt hiermee de koopsector, die al langere tijd 'booming' is. Dat komt onder meer door de nieuwbouwprojecten in de stad en de lagere prijzen in vergelijking met Utrecht en Amsterdam. 

In de rij
"Mensen staan in de rij voor een huis in Almere. De woningen zijn niet aan te slepen." Dat vertelt makelaarskantoor Inter Immo aan Pararius in reactie op de cijfers. "Dit zijn voornamelijk woningzoekenden die in steden als Amsterdam niet kunnen slagen. Zo komen er ook steeds meer expats naar Almere. Vooral wijken dicht tegen Amsterdam aan, zoals Almere Poort, zijn populair", zo laat het makelaarskantoor weten. 

Te hoog inkomen
Door de huurstijging worden vooral mensen geraakt die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Dat zegt Marcel Trip van de landelijke Woonbond. Dat zijn huurders met een bruto inkomen van meer dan 40.000 euro per jaar. Die inkomensgrens zou volgens de Woonbond eigenlijk omhoog moeten. Ook een huurplafond ziet de bond als oplossing voor de forse stijgingen in de vrije sector.

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer