Waarom kleurt de Oostvaardersplassen geel?

Flevoland 3 augustus 2017
Als je met de trein of fiets langs de Oostvaardersplassen rijdt dan is je misschien de grote hoeveelheid gele bloemen opgevallen. Maar hoe komt het dat tijdens deze tijd van het jaar de hele Oostvaardersplassen geel kleurt?

Dat komt volgens boswachter Jan Griekspoor van Staatsbosbeheer door twee planten: de Zwarte mosterd en het Jacobskruiskruid, beiden hebben als ze in de bloei staan gele bloemen. 

Jacobskruiskruid
Jacobskruiskruid is zeer giftig en daarom eten de grote grazers in de Oostvaardersplassen er niet van. Het plantje kan dus ongemoeid doorgroeien en tiert welig in het gebied. Boeren passen erg goed op voor de plant want als hij in het hooi terecht komt dan is dat gevaarlijk voor het vee. De dieren 'herkennen' de giftige plant dan niet tijdens het eten en worden ziek of gaan zelfs dood. Vooral paarden en runderen zijn gevoelig voor het gif.

"Zo'n 80% van de gele bloemen in het natuurgebied bestaat uit Jacobskruiskruid. De plant sterft na ongeveer vijf jaar langzaam af maar in die tijd verspreidt de plant wel veel zaad", vertelt Griekspoor. In het oostelijke deel van de Oostvaardersplassen is de plant langzaam aan het verdwijnen terwijl hij in het westelijke deel juist oprukt. 

Zwarte mosterd 
Zwarte mosterd wordt volgens Griekspoor niet gegeten door de grazers in het gebied omdat "de plant naar verluid ontzettend smerig smaakt". Het zaad is tevens giftig voor paarden. De plant met zijn gele bloemen is waarschijnlijk uit de polder komen overwaaien. De boeren gebruiken het daar als groenbemester

Beide plantensoorten zijn zeer waardevol voor de natuur in de Oostvaardersplassen. Er komen veel insecten op de bloemen af die op hun beurt weer worden gegeten door vogels. Op het Jacobskuiskruid komt bijvoorbeeld de gestreepte Zebrarups af. Die ontpopt zich later tot de Jacobsvlinder.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer