Consument gaat voor 'veilige eieren' naar de boer

Flevoland 4 augustus 2017
De eierautomaat in Lelystad
Verkoop bij de boer neemt toe
In de supermarkt zijn steeds minder eieren te koop
Eieren zijn veilig volgens de verkoper
Welk ei is veilig? En waar kan je die kopen? Het zijn vragen die veel mensen bezighouden. Daardoor blijven de eieren in de supermarkt liggen terwijl ze bij boeren die eieren aan de weg verkopen niet zijn aan te slepen. 

Even geen eieren
Bij PLUS Postma in Lelystad werden de afgelopen week de helft minder eieren verkocht. Volgens bedrijfsleider Luuk Tijs komt dit door de uitlatingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Sinds de melding is gekomen dat we tot zondag geen eieren moeten eten zien we dat de verkoop is gedaald. Je hoort klanten er ook over, dat ze deze week even geen eieren mee willen nemen." De supermarkt heeft alle eieren die de stof fipronil zouden bevatten uit de winkel gehaald. "We hebben donderdagavond de laatste terugroepactie gehad en daardoor zijn al onze eieren nu veilig."

Eieren direct van de boer
Ondanks de terugroepacties van de supermarkten zijn niet alle klanten er gerust op. Zij gaan voor hun doosje eieren naar boeren die ze vanaf het erf verkopen zoals Ard van der Weele uit Lelystad. De pluimveehouder heeft 80.000 kippen en verkoopt een klein deel van de eieren via een eierautomaat. Hij krijgt veel telefoontjes en berichtjes met vragen of zijn eieren veilig zijn. "We krijgen veel nieuwe klanten die de eieren in de supermarkten niet vertrouwen. Wij kunnen garanderen dat we het middel tegen bloedluis nooit gebruikt hebben en dat kunnen de klanten ook checken."

Van der Weele is niet de enige die een toeloop ziet. Ook andere boeren die eieren aan huis verkopen zien dat het drukker is. Bij sommigen zijn de eieren dan ook op. 

Eieren waren al besmet
Ondanks dat de verkoop van eieren bij PLUS Postma deze week tegenvalt maakt de bedrijfsleider zich geen zorgen. Hij denkt dat iedereen na een week of twee weer aan de eieren zit. "De eieren waren hiervoor ook besmet en die hebben we opgegeten. Ik heb niemand gehoord dat er wat mis is geweest. Dus ik verwacht dat het op den duur wel weer goed komt."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer