Waterschap belooft hulp aan sportvissers

Lelystad 6 augustus 2017
Het Waterschap Zuiderzeeland wil kijken of zes locaties voor sportvissers beter kunnen worden onderhouden en of er plaatsen bij kunnen komen. Die toezegging doet het waterschap aan de Hengelsportvereniging Lelystad Dronten.

De vereniging vindt dat zes officiële plekken binnen en buiten de stad veel te weinig zijn voor de ruim 3600 leden. Daarnaast klaagt de vereniging dat het waterschap veel wedstrijdlocaties slecht onderhoudt.

Zo is een stuk langs het Gelderse Diep volgens secretaris Ger Gilissen onbruikbaar, omdat de hengels vast komen te zitten in de waterplanten. Die kunnen ongestoord groeien, omdat het waterschap er niet maait en de bodem niet baggert. 

Volgens Gilissen heeft de hengelsportvereniging meermaals bij het waterschap geklaagd, maar is er nooit iets gebeurd. Sportvissers mijden de plek dan ook. Elders in Lelystad zijn visplaatsen ook overwoekerd.

Communicatie
Ecoloog Martijn Hokken van het waterschap Zuiderzeeland weet niet waarom de meldingen niet zijn doorgekomen. Hij gaat zich inzetten voor meer onderhoud. Hokken vindt dat de vissers hun sport goed moeten kunnen beoefenen. Tegelijk herinnert hij eraan dat het waterschap door Europese richtlijnen verplicht is geweest de slechte waterkwaliteit in de vaarten te verbeteren. Om blauwalgen en kroos tegen te gaan is het juist goed dat er waterplanten zijn. Hokken erkent dat het koordansen is tussen de waterkwaliteit en de belangen van de sportvissers.

Polderkampioenschap
De Hengelsportvereniging Lelystad Dronten trok in juni ook al aan de bel, omdat door de waterplanten de Polderkampioenschappen op 20 augustus onmogelijk leken. Inmiddels is de locatie goed genoeg en kunnen de wedstrijden er doorgaan, zegt Gilissen.

Ook roeivereniging Pontos heeft aangegeven geregeld in het Gelderse Diep vast te zitten in de waterplanten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer